Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Μουντιαλικές αναμνήσεις... (Βραζιλία, Κροατία)


Οι "Μουντιαλικές αναμνήσεις..." είναι μια στήλη που εγκαινιάζουμε σήμερα, παραμονές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014. Θα μας θυμίσει κάποιες στιγμές για όλες τις συμμετέχουσες ομάδες, έτσι ώστε να κάνουμε μια "προθέρμανση" πριν την έναρξη της διοργάνωσης!

Βραζιλία

Η Βραζιλία μπορεί να μην έχει -πλέον- στο ροστερ της την ποδοσφαιρική ποιότητα του παρελθόντος, ωστόσο παραμένει φαβορί της κατάκτησης του τροπαίου. Άλλωστε, είναι η πολυνίκης του θεσμού και αγωνίζεται στην έδρα της! Οι «μουντιαλικές» στιγμές που έχει χαρίσει στους ποδοσφαιρόφιλους είναι αμέτρητες. Από τη βέβαιη κατάκτηση του 1950, που κατέληξε σε τραγωδία, μέχρι το χρίσμα του outsider το 2002, που κατάληξε σε θρίαμβο. Εκεί θα «ταξιδέψουμε» τώρα…
Καλοκαίρι 2002 και η πρώτη συν-διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου είναι γεγονός. Νότια Κορέα και Ιαπωνία φιλοξενούν τα παιχνίδια και, μάλιστα, καταφέρνουν να έχουν πολύ καλές εμφανίσεις. Η Βραζιλία δεν είναι στα πρώτα φαβορί, λόγω των μέτριων εμφανίσεων στα προκριματικά. Τα 4 Ρ, όμως είχαν άλλη άποψη: Ροναλντο (ο κανονικός!), Ριβάλντο, Ρομπερτο Κάρλος και Ροναλντίνιο. Το –τότε- ανερχόμενο αστέρι της Βραζιλίας (αγωνιζόταν στην Paris Saint-Germain) έδειξε ποδοσφαιρικό θράσος, ολοκλήρωσε την ανατροπή και «ξαναζωντάνεψε» τους εφιάλτες για τον David Seaman… Η Βραζιλία ξαναέγινε φαβορί και ο πιτσιρικάς «ενηλικιώθηκε» στο μυαλό όλων.



Κροατία

Η Κροατία δεν έχει πολλές παρουσίες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς ως ανεξάρτητη χώρα και ποδοσφαιρική ομοσπονδία άρχισε να υφίσταται μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Παρόλα αυτά, η πρώτη της παρουσία (Γαλλία, 1998) ήταν βγαλμένη από όνειρο, καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση. Η "χρυσή γενιά" του κροατικού ποδοσφαίρου έβαλε για τα καλά την άσπρη-κόκκινη καρό φανέλα στις καρδιές πολλών ποδοσφαιρόφιλων. Οι περισσότεροι θυμούνται την ήττα από τους Γάλλους, που διέκοψε τα όνειρα.. Όμως, η επιβλητική εμφάνιση των Κροατών απέναντι στη Γερμανία έκανε σαφές ότι μια νέα ποδοσφαιρική δύναμη αναδύθηκε στην Ευρώπη. Boban, Suker, Stimac, Vlaovic, Asanovic, Jarni σταμάτησαν την υπερδύναμη Γερμανία, η οποία για δεύτερη συνεχή διοργάνωση δεν πέρασε τη φάση των «8».


Διαβάστε επίσης:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India