Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Μουντιαλικές αναμνήσεις... (Κολομβία, Ελλάδα)

Ο Γ' Όμιλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 είναι, ίσως, ο πιο ισορροπημένος και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι κάποια ομάδα είναι ξεκάθαρο φαβορί. Ξεκινάμε με Κολομβία και Ελλάδα!


Κολομβία

Η Κολoμβία δεν είναι παραδοσιακή δύναμη των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καθώς μετράει μόλις 4 συμμετοχές. Ωστόσο, η δεκαετία του '90 ήταν η καλύτερή της, καθώς συμμετείχε και στις 3 διοργανώσεις ('90, '94, '98). Ποδοσφαιριστές όπως ο Valderamma, Asprillia, Higuita, αργότερα Mondragon την έκαναν να μην περνάει απαρατήρητη, έστω κι αν μετράει μόνο μία πρόκριση σε φάση "knock out". Δυστυχώς, αυτό που έχει μείνει από την παρουσία της Κολομβίας σε τελική φάση Μουντιάλ (πέρα από το γνωστό λάθος του Higuita) είναι ένα εξω-αγωνιστικό γεγονός.
Μουντιάλ 1994, ΗΠΑ. Στο δεύτερο παιχνίδι του ομίλου, οι Κολομβιανοί αντιμετωπίζουν τους οικοδεσπότες. Ο Andres Escobar με αυτογκόλ δίνει το προβάδισμα στις ΗΠΑ. Τελικά, η Κολομβία χάνει 2-1, και επειδή είναι δεύτερη ήττα της, ουσιαστικά αποχαιρετά τη διοργάνωση (μόνο με θάυμα θα περνούσε στην επόμενη φάση).


Λίγες μέρες μετά, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, ο Escobar δολοφονείται σε μια βραδινή έξοδό του, στο Medellin της Κολομβίας. Τα ρεπορτάζ απέδιδαν το φόνο σε χαμένα ποσά από στοιχήματα, σε καρτέλ ναρκωτικών, σε τυχαίο γεγονός λόγω της υψηλής εγκληματικότητας στην περιοχή, σε απογοήτευση μερίδας του κόσμου. Πλέον, δεν έχει σημασία. Το γεγονός έδωσε άλλη διάσταση στο συγκεριμένο αυτογκολ που όλοι το θυμόμαστε, δυστυχώς, όχι για ποδοσφαιρικούς λόγους.

Ελλάδα

Οι συχνές, πλέον, εμφανίσεις της Ελλάδας σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων δεν ήταν συνηθισμένο φαινόμενο πριν το 2004. Η πρώτη παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 1994 (τελικά, αυτό το Μουντιάλ έχει πολλές στιγμές για να θυμόμαστε). Η μεγαλύτερη στιγμή είναι -μέχρι τώρα-η νίκη επί της Νιγηρίας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής 2010. Πρώτη νίκη στην ιστορία της, κόκκινη κάρτα για τη Νιγηρία, ανατροπή. Μια άτυπη ρεβανς για την ήττα του '94.
Υ.Γ. Αν και η ομάδα του 2010 ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη του '94, οι λίγο μεγαλύτεροι θυμόμαστε περισσότερα από την παρουσία των παλιών (Μήνου, Σαραβάκος, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Αποστολάκης, Μαχλάς κ.ά.) παρά των νέων!


Διαβάστε επίσης:
Βραζιλία, Κροατία
Μεξικό, Καμερούν
Ισπανία, Ολλανδία
Χιλή, Αυστραλία
Ακτή Ελεφαντοστού, Ιαπωνία
Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα
Αγγλία, Ιταλία
Ελβετία, Εκουαδόρ
Γαλλία, Ονδούρα
Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Ιράν, Νιγηρία
Γερμανία, Πορτογαλία
Γκάνα, Η.Π.Α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India