Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Μουντιαλικές αναμνήσεις... (Ιράν, Νιγηρία)



Ο έκτος όμιλος περιλαμβάνει το Ιράν και τη Νιγηρία, δύο ομάδες με παρουσίες σε προηγούμενα Μουντιάλ. Με ένα θεωρητικά μεγάλο φαβορί στον όμιλο (Αργεντινή), η μάχη για τη δεύτερη θέση προμηνύεται συναρπαστική.


Ιράν

Σε τρεις συμμετοχές σε Μουντιάλ, το Ιραν δεν κατόρθωσε να περάσει από τη φάση των ομίλων. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η παρουσία του ήταν θετική, ωστόσο σε καμία διοργάνωση δεν αποχώρησε με τρεις ήττες: πάντα κατόρθωνε να πάρει τουλάχιστον ένα βαθμό.
Μουντιάλ 1998. Γαλλία. To Ιράν αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων. Ένα παιχνίδι στη σκιά των κακών διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών αυτών. Αν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας το χαρακτήρισε "Μητέρα των Μαχών", ο κόσμος δεν πρέπει να είχε την ίδια αίσθηση. Αντίθετα, στο Ιράν ο κόσμος το έβλεπε ως άτυπη ευκαιρία εκδίκησης για όλα τα δεινά του τόπου από την Επανάσταση του '79 και έπειτα. Μάλιστα, πριν την έναρξη του ματς, αν και οι Ιρανοί έπρεπε να κινηθούν προς το μέρος των Αμερικάνων και να δώσουν τα χέρια για την καθιερωμένη χειραψία, το αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να συμβεί το πράξουν οι Αμερικάνοι. Στις κερκίδες υπήρξαν οργανωμένες διαμαρτυρίες, αν και οι κάμερες δεν έδειξαν τίποτε. Εντός του αγωνιστικού χώρου, το Ιραν κατάφερε να κερδίσει 2-1, με τα αστέρια της Mahdavikia και Ali Daei να πρωταγωνιστούν.


Νιγηρία

Μια ομάδα που πάντα προσδίδει ευχάριστο χρώμα στις διοργανώσεις, τόσο για τις επιδόσεις της εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και για την κερκίδα της. Για τέταρτη φορά σε 5 διοργανώσεις θα βρουν μπροστά τους την Αργεντινή (!), την οποία δεν έχουν κερδίσει ποτέ.
Μουντιάλ 1994. ΗΠΑ. Η Νιγηρία, αν και νεοφώτιστη, κατορθώνει να βγει πρώτη στον όμιλο, πάνω από Αργεντινή, Βουλγαρία (έστω και σε τριπλή ισοβαθμία) και Ελλάδα. Ποδοσφαιριστές όπως Amokachi, Amunike, Yekini (ναι, ο γνωστός!), Iroha, Adepoju, Oliseh, Finidi έκαναν τον ποδοσφαιρόκοσμο να ασχοληθεί περισσότερο με την αφρικανική χώρα. Η μεγαλύτερη εμφάνισή τους ήταν στην πρεμιέρα: 3-0 τη Βουλγαρία, μια ομάδα που αργότερα έφτασε μέχρι τον ημιτελικό της διοργάνωσης! Οι εξωτικές φανέλες, το πανέμορφο και άναρχο ποδόσφαιρό τους, ο Yekini να σκοράρει και να μπαίνει στα δίχτυα για να πανηγυρίσει θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India