Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Le Classique – Ένα φτιαχτό derby


PSG vs OM, OM vs PSG! Κάθε παιχνίδι αυτών των δύο είναι ιδιαίτερο. Ιδιαίτερα για τους φίλους αυτών των δύο ομάδων. Είναι οι δύο ομάδες με τους περισσότερους οπαδούς στην Γαλλία. Όμως δεν αποτελεί παραδοσιακό ντέρμπι όπως αυτό της Lyon με την Saint-Etienne που η αντιπαλότητά τους κρατά από γεννοφάσκια τους.

Κάτι τέτοιο είναι λογικό αφού η ομάδα του Παρισιού ιδρύθηκε μόλις το 1970 από διάσπαση της Paris FC. Έγινε όμως η πιο αγαπητή ομάδα της πρωτεύουσας και θεωρείται πια ως η ομάδα του Παρισιού. Η Marseille από την άλλη έχει μακρά ιστορία και περισσότερους τίτλους.

Η πρώτη αφορμή που έδειξε ότι το παιχνίδι αυτό έχει κάτι το ιδιαίτερο ήταν το 1989 στο Velodrome. Η PSG και με ισοπαλία παρέμενε στην κορυφή και είχε τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Το σκορ παρέμενε στο 0-0 και δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ο Franck Sauzée σκοράρει και η Marseille βρίσκεται μια ανάσα από το τίτλο που τελικά κατάφερε να τον κατακτήσει. Οι πρωτευουσιάνοι φέρουν βαρέως αυτή την ήττα, ακόμη και σήμερα, και πάντα ζητούν εκδίκηση.

Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να γίνει το πιο σημαντικό παιχνίδι στο καλεντάρι της Ligue 1 έπρεπε να βάλει το χεράκι του το Canal+, το συνδρομητικό κανάλι της Γαλλίας. Στις 31 Μαΐου του 1991 το συνδρομητικό κάνει πρόταση ουσιαστικά για την αγορά της ομάδας του Παρισιού δίνοντάς του τα έσοδα από την παρακολούθηση των παιχνιδιών της PSG. Θέλοντας να αυξήσει τους τηλεθεατές του ντέρμπι έτρεξε κρυφή καμπάνια με δημοσιεύματα, διαφημίσεις και κόλπα marketing που αποδείχθηκε απόλυτη επιτυχημένη αν κρίνουμε τα σημερινά αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αυτό με την μεγαλύτερη τηλεθέαση.

Όμως για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να υπάρχει μαγιά, να υπάρχουν αιτίες. Στην Γαλλία η ομάδα της πρωτεύουσας υποστηρίζεται μόνο από τους ντόπιους, τους Παριζιάνους. Εκτός Παρισιού δεν έχει οπαδούς. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με την Marseille που εκτός από την πόλη μπορείς να βρεις σε ολόκληρη την Γαλλία οπαδούς της. Οι ¨επαρχιώτες¨ της  Γαλλίας κοιτούν με μία σχετική ζήλια το Παρίσι λόγω της πολιτιστικής, οικονομικής και πολιτικής επιρροής του. Όλες οι άλλες πόλεις νιώθουν μειονεκτικά και ¨ριγμένες¨ απέναντι στο Παρίσι. Κάτι τέτοιο μεταφέρθηκε και στο ποδόσφαιρο.

Ίσως είναι το μόνο τόσο μεγάλο παιχνίδι που δεν έχει μεγάλη ιστορία και μάλιστα είναι φτιαχτό από τα media. Ένα ντέρμπι όπου ναι μεν έχει κοινωνική βάση αλλά δεν είναι παραδοσιακό. Και μάλιστα είναι ένα μιντιακό κατασκεύασμα που έχει οδηγήσει και σε βίαια επεισόδια με νεκρό(κάποιοι το αμφισβητούν ότι ο θάνατος του οπαδού συνδέεται με το παιχνίδι) και πολλούς τραυματίες.

Στοιχηματικά φυσικά η ποιότητα των παιχτών της ομάδας του Παρισιού δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη ομάδα στην Γαλλία. Ο άσσος είναι μικρός για ένα τέτοιο παιχνίδι και καλό θα είναι να τον αποφύγει κάποιος. Ίσως το no goal ή το να σκοράρει μόνο η PSG να είναι καλύτερη επιλογή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India