Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

AS Monaco – Ξανά στη Ligue 1 και Paris SG

Η ομάδα του Πριγκιπάτου επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία. Ήταν λίγο παράδοξο να βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία από την άποψη ότι το άρωμα της πόλης είναι πολύ αριστοκρατικό και η δεύτερη κατηγορία της χαλούσε την εικόνα. Τώρα μπήκαν όλα στη θέση τους!

Η μοίρα και η προοπτική της δεν ήταν καθόλου ευοίωνη πριν από δύο χρόνια! Έχοντας πολλά οικονομικά προβλήματα και μέτρια ομάδα ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 ουραγός στη Ligue 2 και πρώτη υποψήφια για την Nacional! Μια ιστορική, παραδοσιακή ομάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, της διάλυσης και με ελάχιστους οπαδούς στο πλευρό της δεν είχε πολλές ελπίδες. Τότε εμφανίστηκε ο γνωστός στην Ελλάδα για την αγορά του Σκορπιού Rybolovlev! Αγόρασε την ομάδα και λίγο έλειψε να την ανεβάσει από πέρσι. Τα κατάφερε όμως φέτος.

Ο σκοπός μου με αυτό το άρθρο δεν είναι ούτε να αναδείξω την ιστορία της, μιας και οι περισσότεροι την γνωρίζουν, τουλάχιστον την πρόσφατη, ούτε την άνοδό της ξανά στα σαλόνια. Θεωρώ πιο σημαντικό να προβλέψω, όσο μου επιτρέπεται, την επόμενη season σε σχέση φυσικά με την ζάμπλουτη προσφάτως πρωταθλήτρια Paris SG αλλά και τις προοπτικές της σαν επένδυση!
Ο Ρώσος μεγιστάνας δείχνει ότι δεν είναι φειδωλός με τα χρήματα και έχει αρχίσει ήδη να ξοδεύει αρκετά μεγάλα ποσά σε μεταγραφές. Ακολουθώντας τα χνάρια των συμπατριωτών του αλλά και των Αράβων προσπαθεί να κάνει το πρώτο μπαμ με τον Falcao (η μεταγραφή δεν είχε κλείσει όταν γραφόταν το άρθρο). Φυσικά ακούγονται και τα ονόματα των Hulk, Tevez, Djeko, Moutinho και άλλων. Φυσικά όλα τα μεγάλα ονόματα θα παρελάσουν ως υποψήφιοι στόχοι της Monaco! Οι μάνατζερ μυρίστηκαν το χρήμα και οι δημοσιογράφοι το ¨αποκλειστικό¨.

Είναι λογικό με τόσα λεφτά να φτιάξεις μια ανταγωνιστική ομάδα! Είναι σωστή επένδυση όμως η συγκεκριμένη ομάδα; Μπαίνω σε αυτή την διαδικασία διότι μου έχει καρφωθεί στο μυαλό ότι μια ομάδα σαν επένδυση μπορεί να σου αποφέρει κέρδος μόνο αν έχει οπαδούς. Συγνώμη αλλά οι σνομπ φίλοι της ομάδας μόνο φανατικοί δεν είναι. Γενικά ποτέ οι Μονεγάσκοι δεν ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο αφού υπάρχουν άλλα πράγματα να ασχοληθούν στο Πριγκιπάτο και μάλιστα πιο διασκεδαστικά και το κυριότερο πιο αριστοκρατικά! Το ποδόσφαιρο σαν άθλημα έχει γίνει τόσο δημοφιλές γιατί ασχολείται ο φτωχός κόσμος με αυτό. Ε, στο Monaco δεν υπάρχουν φτωχοί! Δεν υπάρχει δηλαδή η βάση για να γιγαντωθεί η ομάδα. Επιπλέον το Monaco δεν είναι Παρίσι των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Άλλο θέμα είναι οι υποδομές! Δεν έχει και το πιο σύγχρονο γήπεδο και ούτε προβλέπεται να αποκτήσει καινούργιο αφού δεν υπάρχει χώρος στο όρια της πόλης αλλά δεν μπορεί και να μεγαλώσει το Luis II. Φυσικά δε φημίζεται και για τις καλύτερες ακαδημίες στη Γαλλία και ο ιδιοκτήτης δε φαίνεται να έχει και ιδιαίτερη ζέση για να τις εκσυγχρονίσει. Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά δεν έχω δει σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση.

Γενικά έχω την εντύπωση ότι ο Rybolovlev διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις οπαδούς και ειδικά στο εξωτερικό γιατί μόνο εκεί μπορεί να προσβλέπει. Να αποκτήσει δηλαδή φίλους στο εξωτερικό, όπως η Man Utd παραδείγματος χάριν! Μακάρι να το πετύχει.

Στη Γαλλία πάντως θεωρούν την ομάδα ως το αντίπαλο δέος της ομάδας του Παρισιού. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν αλλά δημιουργείται ένα ενδιαφέρον δίπολο που θα κονταροχτυπηθεί έχοντας μάλιστα στη σύνθεσή τους κάποιους από τα αστέρια της ποδοσφαιρικής υφηλίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κόντρα τους θα είναι απολαυστική.

Τελειώνοντας, πάντα ήμουν και είμαι της άποψης ότι όταν πέφτουν λεφτά σε μία λίγκα, αυτή αναπτύσσεται! Είναι σαν την οικονομία, όταν ρίχνεις λεφτά υπάρχει ανάπτυξη ενώ με τη λιτότητα ύφεση! Αρκεί να βρεις την ισορροπία. Θεωρώ θετικό λοιπόν την είσοδο Rybolovlev στη λίγκα διότι έχει τη δυνατότητα να φέρει αστέρες στο πρωτάθλημα και συνεπώς περισσότερους θεατές κάτι που θα ωφελήσει και τις υπόλοιπες ομάδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India