Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Silence for the 96 (not Margie)...



Κάθε χρόνο, τη 15η ημέρα του Απρίλη, η σκέψη μας πάει στα 96 θύματα του Hillsborough και τις οικογένειές τους..



Πέρυσι γράψαμε για το πένθος μιας ολόκληρης πόλης. Φέτος, το σκηνικό έχει αλλάξει προς το καλύτερο (όσο μπορεί κάποιος να το υποστηρίξει αυτό). Ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε, η αλήθεια έλαμψε και τα χαμόγελα επανήλθαν στο Liverpool. Ήρθε, τουλάχιστον, μια πρώτη δικαίωση. Το ένα λεπτό σιγής στα γήπεδα της Αγγλίας το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ήταν το λιγότερο που μπορούσε να γίνει, εις μνήμην των θυμάτων.
Μια εβδομάδα νωρίτερα, όμως, απεβίωσε το πρόσωπο το οποίο στοχοποίησε τους οπαδούς της Liverpool για την τραγωδία, φρόντισε να "σκεπαστεί" η υπόθεση και στο τέλος, εμφανίστηκε και ως "η ηρωίδα που έσωσε το ποδόσφαιρο". Η Thatcher. Συνήθως, όταν απoβιώνει ένας αρχηγός κράτους, στα ερχόμενα ποδοσφαιρικά παιχνίδια τηρείται η "ενός λεπτού σιγή". Στην Αγγλία, δε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αν και οι πρόεδροι ορισμένων ομάδων το ζήτησαν. Ο χώρος των οπαδών, ο οποίος στοχοποιήθηκε από τη Thatcher (και δεν ήταν ο μόνος), δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Στα διάφορα γήπεδα της χώρας, οι οπαδοί δήλωσαν ότι το λεπτό σιγής αφιερώνεται στους 96 αδικοχαμένους φίλους της Liverpool, η μνήμη των οποίων στηλιτεύθηκε από την -τότε- νο1 κυρία της Βρετανίας. Το άτομο που έδειξε με το δάχτυλο τους οπαδούς, ως το μείζον πρόβλημα του ποδοσφαίρου και της κακής εικόνας της Βρετανίας στο εξωτερικό, δεν πρόκειται να βρει ποτέ σεβασμό ανάμεσά τους -ούτε καν στην ύστατη ώρα της. Το ζήτημα του χουλιγκανισμού ήταν/είναι κοινωνικό, η Thatcher το αντιμετώπισε με το δικό της τρόπο, σε λάθος στιγμή και χωρίς να ψάξει να βρει τη ρίζα του προβλήματος.

Όμως, πολύ μιλήσαμε και η μέρα δεν είναι δική της. Τα συνθήματα των οικογενειών, των οπαδών, της Hillsborough Justice Campaign ήταν τα εξής: "Truth" και "Justice". Η αλήθεια ήρθε στο φως πριν λίγους μήνες. Η δικαιοσύνη δεν ξέρω αν θα έρθει ποτέ. Τα πολιτικά "παιδιά" της Thatcher πάντως, δε φαίνονται ιδιαίτερα ζεστά για την απόδοση δικαιοσύνης. Δεν πειράζει... Οι σημερινές σκέψεις δεν αφιερώνονται μόνο στους 96 φίλους της Liverpool, αλλά και στους 56 φίλους της Bradford που είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή τέσσερα χρόνια πριν (στην περίπτωσή τους, κυβέρνηση και δημοσιογράφοι είχαν ακολουθήσει την ίδια τακτική, όπως και στο Hillsborough).

"Justice for all..."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India