Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

O Michel επιλέχθη ως νέος προπονητής του Ολυμπιακού




"Olympiacos appoints Michel as their new manager"



Ο κύβος ερρίφθη κατά τα φαινόμενα και τελικά στον Ολυμπιακό έχουν επιλέξει, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα, τον Μίτσελ ως τον νέο προπονητή για την ομάδα τους μετά την απομάκρυνση του Ζαρντίμ από τον πάγκο τους.  Στην συνέχεια και έχοντας παρακολουθήσει στενά και την Χετάφε και την Σεβίλη του Μίτσελ θα προσπαθήσω να εξηγήσω τα δεδομένα που αφορούν τον προπονητή Μίτσελ και την έως τώρα καριέρα του.


Προπονητική καριέρα και στατιστικά

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Rayo Vallecano το 2005 που τότε αγωνιζόταν στην Segunda (τρίτη κατηγορία Ισπανίας) έχοντας ως στόχο την επιστροφή  στην Segunda. Τερμάτισε στην 5η θέση και δεν εξασφάλισε έτσι την συμμετοχή της στα Playoff της τρίτης κατηγορίας στα οποία κρίνεται η άνοδος στην επόμενη κατηγορία. Εκείνη την χρονιά η Rayo είχε στατιστικά σε 38 αγώνες 16-14-8(Ν-Ι-Η) με γκολ 48-34.


Την επόμενη χρονιά ανέλαβε Τεχνικός Διευθυντής στις ακαδημίες της Ρεαλ ενώ ταυτόχρονα προπονούσε και την δεύτερη ομάδα της (και όχι την ομάδα των νέων όπως αναφέρεται λανθασμένα μερικές φορές καθώς η ομάδα νέων στην Ισπανία αποτελεί την Τρίτη ομάδα κάθε συλλόγου και αγωνίζεται σε ξεχωριστό πρωτάθλημα νέων ενώ οι δεύτερες ομάδες είναι ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές και συμμετέχουν κανονικά στις ερασιτεχνικές και επαγγελματικές κατηγορίες-Segunda,Segunda B,Tercera) .Με την Ρεαλ Β που τότε αγωνιζόταν στην Segunda τερμάτισε στην 19η θέση και υποβιβάστηκε με 49 βαθμούς σε 42 αγώνες(13-10-19 και γκολ 55-67) στην Τρίτη κατηγορία. Τότε ήταν που ο πρόεδρος της Ρεαλ αποφάσισε να τον παύσει από προπονητή της Β ομάδας ενώ μερικούς μήνες αργότερα αποφάσισε μόνος του να παραιτηθεί από την θέση και στις Ακαδημίες της ομάδας. Αυτό συνέβη λόγω διαφωνιών με την διοίκηση της ομάδας καθώς είχε κριτικάρει δημόσια τον πρόεδρο Ramon Calderon ότι δεν αξιοποιούνται σωστά οι ακαδημίες  και ότι μόνο μέλημα του προέδρου ήταν να μοσχοπουλά ποδοσφαιριστές της Β ομάδας χωρίς να τους δίνει την ευκαιρία να αξιοποιηθούν στην πρώτη. Αυτές οι δηλώσεις και η διαμάχη είχαν ξεκινήσει όταν δημόσια ο Καλντερόν είχε δηλώσει ότι ο Μίτσελ πρέπει να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης και ανάπτυξης των ακαδημιών και να παραδειγματιστεί από αυτές της Μπαρτσελόνα. Αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης ήταν να παραιτηθεί ο Μίτσελ τον Δεκεμβρη του 2008.


Τον Απρίλη του 2009 επιλέχθη από την Χετάφε για να την σώσει από τον υποβιβασμό και να αντικαταστήσει τον γνωστό μας Victor Munoz, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών προς τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Τόνι Μουνιόθ που τον επέλεξε αφού δεν είχε καμία αξιοπρόσεκτη προπονητική καριέρα. Ανέλαβε την ομάδα πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού και εξασφάλισε την παραμονή την τελευταία αγωνιστική στην ισοβαθμία με την Μπέτις. (είχε 2 νίκες,2 ισοπαλίες και 1 ήττα σε 5 αγώνες)


Η επόμενη ήταν η χρονιά του. Πολύ καλή σεζόν 2009-2010 για τον ίδιο και η καλύτερη στην ιστορία της Getafe. Τερμάτισε στην 6η θέση που οδηγούσε στην Ευρώπη (17-7-14 με γκολ 58-48) παίζοντας ταυτόχρονα και ωραίο ποδόσφαιρο.  Μια χρονιά πυροτέχνημα όπως αποδείχτηκε καθώς την επόμενη η ομάδα κινδύνεψε με υποβιβασμό εξασφαλίζοντας τελικά την παραμονή της με έναν βαθμό πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού (12-8-18 με γκολ 49-60). Στο τέλος εκείνης της χρόνιας του 2011 απομακρύνθηκε από την θέση του παρότι είχε συμβόλαιο για ένα ακόμα χρόνο.


Επόμενος σταθμός της καριέρας του είναι η Σεβίλη την οποία ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2012 για 17 παιχνίδια έως την λήξη της σεζόν θέτοντας ως στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Τελικά τερμάτισε στην 9η θέση ενώ με αυτόν στον πάγκο η Σεβίλη σε 17 παιχνίδια πέτυχε 7 νίκες, είχε 3 ισοπαλίες και 7 ήττες σε συνολικά γκολ 26-23. Η Σεβίλη παρόλο που δε πέτυχε τους επιθυμητούς στόχους τον εμπιστεύτηκε και του ανανέωσε το συμβόλαιο και για την τρέχουσα σεζόν 2012-2013. Ξεκίνησε καλά αλλά στην συνέχεια ήρθαν τα ανεπιτυχή αποτελέσματα. Απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 αφήνοντας την Σεβίλη στην 12η θέση με 22 βαθμούς, 6 νίκες 4 ισοπαλίες και 9 ήττες με γκολ 23-28.


Προπονητικό στυλ και τρόπος παιχνιδιού

Όσον αφορά το προπονητικό στυλ του Μίτσελ και τα αγαπημένα του συστήματα, μέχρι και πέρυσι αποτελούσε φανατικό θιασώτη του κλασικού ισπανικού 4-2-3-1. Στην Σεβίλη όμως στην ουσία υιοθέτησε πιο πολύ ένα  4-3-3 με τους Negredo,Navas,Reyes να αποτελούν συνήθως την επιθετική τριάδα. Από πίσω τους όλη την χρόνια υιοθέτησε διαφορετικά συστήματα, παίζοντας πότε με ένα κλασικό κόφτη και δύο επιθετικά χαφ μπροστά του και άλλες φορές με δύο καθαρά αμυντικά χαφ (Medel και Kondogbia ή Maduro συνήθως) και ένα περισσότερο επιθετικογενές χαφ μπροστά τους (Rakitic συνήθως).  Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται ότι του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι είναι ότι προσπαθεί πιο πολύ να το πετύχει μέσω την ενθάρρυνσης της ατομικής πρωτοβουλίας και λιγότερο μέσω ενός σωστού τακτικού επιθετικού πλάνου. Επίσης κάτι που ελάχιστα αναφέρεται είναι ότι τον Μίτσελ δεν τον απασχολεί και τόσο η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας.  Ή ακόμα χειρότερα αδυνατεί να μεταφέρει και να εφαρμόσει ένα σωστό αμυντικό πλάνο που να εξασφαλίζει μια σταθερότητα σε μεσοαμυντική και αμυντική γραμμή.


Συμπέρασμα

Ο Μίτσελ σε πολλούς μοιάζει ιδανική επιλογή για τον Ολυμπιακό λόγω ισπανικού στυλ και του γεγονότος ότι θέλει να ενθαρρύνει το επιθετικό ποδόσφαιρο. Πολλοί ενθαρρύνονται και από το όνομά του καθώς αποτέλεσε μεγάλο παίχτη στο παρελθόν.  Εμένα προσωπικά μου μοιάζει ακατανόητη . Αν στόχος του Ολυμπιακού είναι αντί για 2-0 να κερδίζει 3-0 ή 4-1 ή   5-2 και να τερματίσει αήττητος έχοντας σκοράρει 10 γκολ παραπάνω, έχει πέσει διάνα στην επιλογή του. Ο Μίτσελ μπορεί εύκολα να το πετύχει αυτό σε αυτό το πρωτάθλημα παίζοντας χωρίς αντίπαλο. Είχα την εντύπωση όμως ότι στόχος του Ολυμπιακού ήταν η ευρωπαϊκή υπέρβαση η οποία μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια σωστά δομημένη και τακτικά ομάδα, όπως ήταν αυτή του Βαλβέρδε που είχε ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο. Τέτοιο από τον Μίτσελ ας μην περιμένουν να δουν στον Ολυμπιακό. Κάτι το οποίο όχι μόνο δε θα φέρει ευρωπαϊκές επιπτυχίες, αλλά σίγουρα θα δυσκολεύσει τον Ολυμπιακό του χρόνου αν δυναμώσουν οι ανταγωνιστές του στην Ελλάδα. Η σεζόν λογικά θα κλείσει θετικά για τον Ολυμπιακό, ενδεχομένως και εντυπωσιακά με αυτούς τους αντιπάλους στην Ελλάδα. Όσοι όμως θέλουν να δουν μακροπρόθεσμα το ζήτημα, σύντομα θα κατανοήσουν ότι η επιλογή Μίτσελ ίσως δεν είναι όσο ιδανική μοιάζει σε κάποιους για τον Ολυμπιακό.


Δείτε επίσης, μια παλιότερη ανάρτηση του The Catalan:
"Fabri is the new manager of Panathinaikos"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India