Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Όλα αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν !

 Για μια ακόμη χρονιά οι ποδοσφαιρόφιλοι στην Ελλάδα έμειναν από πολύ νωρίς χωρίς σημαντικό ενδιαφέρον. Σα να λέμε έμειναν τα διαδικαστικά !!!
Φέτος βέβαια, απ’ την αρχή το πρωτάθλημα ξεκίνησε σαν μια διαδικασία που απλά έπρεπε να γίνει.
Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όλοι εμείς που ασχολούμαστε. Η εικόνα που παρουσιάζει το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από αυτή της βουλής…

 Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου δεν είναι τι έφταιξε. Λίγο ή πολύ τα αίτια της απαξίωσης είναι γνωστά. Το ζητούμενο είναι αν είμαστε διατεθειμένοι ν’ αλλάξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο ? Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα πρωτάθλημα...
ανταγωνιστικό ?
Θεωρώ ότι εύκολα οι περισσότεροι θα έλεγαν γιατί να μην θέλουμε !
Όταν τους εξηγήσεις όμως ότι σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα ισχύουν τ’ αυτονόητα, αρχίζουν ν’ αλλάζουν άποψη.

 Αν πεις, ότι για αποδεδειγμένα στημένα πρωταθλήματα οι ομάδες θα πέφτουν τουλάχιστον μια κατηγορία, θα χάνουν όλους τους τίτλους που κακός έχουν πάρει και θα πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο για τα διαφυγόντα κέρδη των υπολοίπων… έχεις χάσει το μισό ακροατήριο…
Αν πεις, ότι όποιες ομάδες δεν θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους δεν θα μπορούν να προσθέτουν νέες, χάνεις τους φτωχούς που είναι και πολλοί…
Ποιοι έμμειναν ? Κάτι ρομαντικοί που γνωρίζονται κι από παλιά… από τότε που πηγαίνανε στο γήπεδο για να δουν ποδόσφαιρο !!!    
Με δυο κουβέντες και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, δεν θέλουμε τον ανταγωνισμό. Δεν θέλουμε να χάσουμε τα κεκτημένα. Έτσι χάνουμε μια ευκαιρία ακόμη για να πάμε μπροστά.  

 Θα μπορούσαμε τώρα εν μέσω κρίσης να μετατρέψουμε το πρωτάθλημα μας από ελεγχόμενο και προκαθορισμένο, σε ανεξάρτητο κι ανταγωνιστικό.
Τώρα που το κράτος δεν έχει τα χρήματα να συντηρεί όλους αυτούς τους απίθανους τύπους στο ποδόσφαιρο, είναι η καλύτερη στιγμή να βγουν οι υγιείς παράγοντες στο προσκήνιο. Να εμπλακούν επιχειρηματίες κι επενδυτές,  ν’ ανεβάσουν το συνολικό επίπεδο του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο, ώστε να έρθουν τα οφέλη από το εξελιγμένο προϊόν.
 Αντί αυτού, συνεχίζουμε ν’ αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε όπως μέχρι σήμερα, κομματικά εεε συγνώμη, οπαδικά εεε τι μ’ έπιασε, ατομικά ήθελα να πω…

 Οι λύσεις μπορούν ν’ αντιγραφούν… οι προϋποθέσεις υπάρχουν… αλλά δεν έχουμε τη θέληση ν’ ανεβάσουμε το συνολικό επίπεδο του ποδοσφαίρου…
Γιατί ??? Γιατί απλά δεν θέλουμε την αξιοκρατία…

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Θα επικαλεστώ μια φράση που έχει ακουστεί πολύ στο παρελθόν: "δεν αντέχεται το 50-50". Πράγματι, όλα θα ήταν διαφορετικά, αν υπήρχε η διάθεση αλλαγής. Στην Αγγλία, όλα άλλαξαν σε χρόνο ρεκόρ και όλοι τώρα θαυμάζουν το έργο του συνεταιρισμού "Premier Leaue".

Σε εμάς, έγινε η προσπάθεια των ομάδων να αυτονομηθούν από το κράτος και έφτιαξαν τη Superleague. Διαχειρίστηκαν αλλιώς τα οικονομικά, βάζουν και διαφορετικό πρόεδρο από χρονιά σε χρονιά, αλλά ως εκεί. Το καλοκαίρι δόθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία (σε κράτος και Λιγκα), να "καθαρίσουν" τις αμαρτίες τους και την πέταξαν. Γιατί; Πως είπες, δε θέλουν την αλλαγή. Όπως και η πολιτική σκηνή του τόπου, έτσι και η ποδοσφαιρική βολεύεται από την κατάσταση. Και την αλλαγή δεν τη θέλει κανείς. Ούτε αυτοί που "πουλάνε" τίτλους, ούτε αυτοί που "πουλάνε" πύρινους λαούς,ούτε αυτοί που "πουλάνε" γκρίνια και αδικία, ούτε κανείς. Δυστυχώς οι διοικήσεις των ομάδων, προσπαθούν όχι για το καλό του προϊόντος τους, αλλά για να παγιώσουν τη θέση τους στον επιχειρηματικό ή πολιτικό κόσμο. Σκέψου ότι, παρά τις καλοκαιρινές αποκαλύψεις, σήμερα όλα έχουν ξεχαστεί και το πρωτάθλημα-παρωδία συνεχίζεται κανονικά: με ομάδες που δεν έπρεπε να έχουν φορολογική ενημερότητα, με ομάδες που ξεκίνησαν με 8 παιχνίδια λιγότερα, με ομάδες που δεν έχουν καν διοίκηση, με ομάδες που οι ποδοσφαιριστές τους δεν ξέρουν από ποιο μήνα είναι τα χρήματα που θα πάρουν.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κόσμος. Που τους δίνει ακόμη αξία (και χρήματα) και φυσικά την απαιτούμενη ανάσα για να συνεχίσουν. Που τσακώνεται γι'αυτούς. Για άτομα, τα οποία αν δεν ήταν πρόεδροι ομάδας, μπορεί και να μη δεχόμασταν να τα βάλουμε σπίτι μας. Ας τους κόψουμε την "αναπνοή", ας γκρεμίσουμε το οικοδόμημα και ας το χτίσουμε από την αρχή.

Unknown είπε...

Χαχαχα την είχα ξεχάσει αυτή τη φράση…

Jim έγινε η Superleague, αλλά τους διαιτητές, τους επόπτες, τους παρατηρητές και τους δικαστές, τους ελέγχει ακόμη η ΕΠΟ. Αν μιλήσουμε και για χορηγούς, δηλαδή για το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των ομάδων, θα δούμε και πάλι ότι το κράτος ακόμη και τώρα είναι ο μέγας χορηγός…
Αυτονόμηση δεν έγινε ποτέ στην ουσία…

Συμφωνώ ότι πρέπει να αλλάξουμε στάση. Η αποχή δεν έφερε κι εδώ λύση. Νομίζω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα επιδιώκει την πρόοδο στο ποδόσφαιρο.
Απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα δεν μπορείς ν’ αντιδράς σπασμωδικά. Χρειάζεται μαζική κινητοποίηση…

Adons είπε...

Ήθελα να κάνω σχόλιο νωρίτερα αλλά η αρρώστια με είχα κρεβατομένο και τα κατάφερα...

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο σου ερώτημα για το αν θέλουμε αξιοκρατία. Η εντύπωσή μου είναι ότι οι περισσότεροι στη χώρα μας διψούν για αυτή την αξία. Βέβαια κανένα πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι αξιοκρατικό αν εξαιρέσεις το γερμανικό που πραγματικά δείχνει σημάδια προόδου και τα τελευταία χρόνια δεν έχει δώσει δικαιώματα αμφισβήτησης. Θυμίζω μόνο το επεισόδιο με τον Σουάρεζ και τα σφηρίγματα υπερ των Ρεαλ και Μπάρτσα! Για να φτιαχτεί ένα πρωτάθλημα χρειάζεται ένα και βασικό συστατικό και αυτό λέγεται διαιτησία. Αυτοί είναι οι άρχοντες των αγώνων και αυτοί πρέπει να μένουν ανεπηρέαστοι. Η πίεση που δέχονται στη Ελλάδα είναι άνευ προηγουμένου. Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει τέτοια πίεση. Πρέπει να δυναμώσουμε την διαιτησία και να της δώσουμε τέτοιες εξουσίες ώστε να μην μπορεί κανείς να την ελέγξει. Δύσκολο αλλά έτσι πρέπει να γίνει. Θα μάθουν και οι μεγάλοι μας να παίζουν και με κόντρα διαιτησία.

Δεύτερο στοιχείο θα πρέπει να είναι η τοπικότητα. Να δυναμώσουμε τόσο πολύ τις επαρχιακές ομάδες ώστε οι ντόπιοι να υποστηρίζουν την τοπική ομάδα και να μην έχουμε το φαινόμενο να μοιράζονται οι πόλεις σε κόκκινους και πράσινους.

Τρίτο στοιχείο είναι οι ποινές. Εφαρμογή βαριών ποινών και διακοπή παιχνίδιών με το παραμικρό.

Τέταρτο στοιχείο είναι ο οικονομικός έλεγχος. Έλεχγος των ΠΑΕ από την οικονομική υπηρεσία του κράτους ανα τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνο) για παρανομίες.

Και πολλά άλλα που θα μπορούσα να γράψω...

Το θέμα είναι ότι δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να τα κάνει κάποιος αυτά. Το θέμα είναι ότι αυτοί που έχουν ομάδες μάλλον τις χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος. Πώς ο Μαρινάκης από εκεί που είχε δύο σαπιοκάραβα κατάφερε σε δύο χρόνια να έχει 40 είναι να απορεί κανείς.

Unknown είπε...

Φίλε μου Αντώνη θα συμφωνήσω μαζί σου στα στοιχεία που αναφέρεις ώστε το ποδόσφαιρό μας να γίνει καλύτερο.
Θα διαφωνήσω όμως στο ότι πολλοί θέλουμε την αξιοκρατία.

Άντε πες στους Ολυμπιακούς ότι για το καλό τους πρέπει να πέσουν στη δεύτερη κατηγορία, για το περσινό στημένο πρωτάθλημα… Πες τους Παναθηναϊκούς ότι για το καλό τους αν δεν πληρώσουν τις οφειλές τους, δεν θα πάρουν άδεια συμμετοχής του χρόνου. Πες τους Αεκτσίδες και τους Παοκτσίδες, ότι κακός υπάρχουν σε μια επαγγελματική λίγκα.

Νομίζω ότι η μόνη περίπτωση που κάποιοι θα δεχθούν την αξιοκρατία είναι αν τους πεις για τους άλλους…
Λες τους άλλους εκτός των γαύρων… Πρέπει να πέσει ο Ολυμπιακός γι’ αυτά που έκανε ? Ναιιιιιιιιι
Λες τους άλλους εκτός των βάζελων… Να μη συμμετέχει του χρόνου στη λίγκα ο Παναθηναϊκός λόγο χρεών ? Ναιιιι
Και πάει λέγοντας…

Adons είπε...

Φυσικά είναι δύσκολο να κάτσουμε να μερτήσουμε ποιοί είναι οι πιο πολλοί και όντως έχεις δίκιο ότι ισχύει αυτό σε μεγάλο βαθμό. Μήπως όμως είναι αυτοί που ακούγονται περισσότερο και νομίζουμε ότι είναι και πιο πολλοί. Εγώ αναφέρομαι περισσότερο σε αυτούς που έχουν ξενερώσει, που έχουν σταματήσει να πηγαίνουν γήπεδο και είμαι ένας από αυτούς, που επιζητούν την αξιοκρατία. Έχω την εντύπωση ότι ο αριθμός αυτών που σκέφτονται σαν και μένα αυξάνεται και κάποια στιγμή αν δεν είμαστε ήδη πιο πολλοί θα είμαστε σε λίγο καιρό.

Θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Ξέρεις ότι υποστηρίζω τον Άρη. Αν ρίξουν τον Άρη φυσικά και θα αντιδράσω γιατί δεν είναι μόνο ο Άρης που έχει χρέη. Αν πέσουν όλοι όσοι έχουν χρέη ή έχουν πάρει πέτσινα πρωταθλήματα τότε οκ δεν θα αντιδράσω. Παρόλο που ήθελα να πέσει ο Ηρακλής θεωρώ ότι άδικα τον ρίξανε γιατί ρίξανε μόνο αυτόν. Πόσες ομάδες έπρεπε να πέσουν πέρσυ; Και αυτό το έχω ακούσει από πολλους ομοιδεάτες μου.

Unknown είπε...

Αυτοί που ωφελούνται από αυτό το μπάχαλο στην ουσία δεν είναι πολλοί… Πολλοί είναι αυτοί που νομίζουν ότι ωφελούνται…

Κι εγώ μαζί σου στο θέμα του Ηρακλή, αλλά δεν αντιδράσαμε φίλε. Δεν πήγαμε να τους συμπαρασταθούμε όταν βγήκαν στους δρόμους. Εκείνες τις μέρες μόνο οι 300 θέλανε αξιοκρατία… οι υπόλοιποι πού ήμασταν ? Απέναντι…
Γιατί απέναντι ??? γιατί δεν ζητούσαν να μείνουν στην πρώτη κατηγορία… ζητούσαν να δημοσιοποιηθούν οι φάκελοι όλων των ομάδων.

Κι εγώ είμαι ένας απ’ αυτούς που σκέφτονται σαν κι εσένα, γι’ αυτό και είπα ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που θα μας ενώσει και θα μπορέσει να φέρει την αλλαγή. Τώρα, αν γίνει το blog αυτό η αφορμή να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, τι να πω… θα είμαι διπλά ευτυχισμένος… ;-)

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India