Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Κι όμως, Stoke και Sunderland μπορούν να κάνουν την έκπληξη!


Στην προηγούμενη ανάρτηση έγινε ένα σχόλιο σχετικά με τη Sunderland, την οποία φίλος αναγνώστης θεωρεί ώς μία από τις πιθανές ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής Premier League. Ομολογώ πως το συγκεκριμένο σχόλιο με χαροποίησε, μιας και διαπίστωσα πως τελικά υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν και παρακολουθούν ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος πέρα από τις μεγάλες (και, φυσικά, περισσότερο προβεβλημένες). Ταυτόχρονα, αποτέλεσε μια καλή αφορμή για το σημερινό άρθρο στο οποίο θα καταθέσω την αποψή μου για τις φετινές, ευχάριστες εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος.


Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να λάβουμε υπ'όψη ότι, όταν χαρακτηρίζουμε μια ομάδα ως ευχάριστη έκπληξη, εννοούμε πώς έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτή πριν ξεκινήσει η κούρσα του πρωταθλήματος. Συνήθως, αναφερόμαστε σε ομάδες που πετυχαίνουν κάτι -αισθητά- καλύτερο σε σχέση με ότι μας είχαν συνηθίσει τις τελευταίες χρονιές. Οι Βρετανοί τις ονομάζουν overachievers. Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, οι ομάδες που θα μας απασχολήσουν σήμερα είναι η Stoke και η Sunderland.

Η Stoke City έχει μια σταθερή πορεία τα 3 τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Premier League. Εμφανίστηκε στη μεγάλη κατηγορία τη σεζόν 2008-09, οπότε και τερμάτισε 12η. Τις επόμενες δύο σεζόν κατέλαβε την 11η και 13η θέση ενώ οι βαθμοί που συγκεντρώνει είναι 45- 47. Αξιοσημείωτη σταθερότητα για ομάδα της Premier League! Βασικό συστατικό της επιτυχίας της είναι ο προπονητής της, Tony Pulis (με το χαρακτηριστικό καπελάκι της ομάδας, κατά τη διάρκεια των αγώνων), ο οποίος υπηρετεί το club από το 2002, με ένα μικρό διάλειμμα τη σεζόν 2005-06, που προπόνησε την Plymouth. Η αισιοδοξία για τη Stoke πηγάζει από το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρήσει το δυνατό περυσινό κορμό της και τον ενίσχυσε με σημαντικές μεταγραφές, αξίας περίπου 25εκ. ευρώ! Η εμπειρία του Woodgate προστέθηκε στην αντίστοιχη των Huth και Upson (ποδοσφαιριστές με μακρά θητεία στην Premiership) και το ταλέντο του Shawcross (αν και 24 ετών, είναι ο αρχηγός της ομάδος και όλοι αναμένουν να βελτιωθεί κατά πολύ η αγωνιστική του συμπεριφορά). Οι δύο ηχηρές μεταγραφές της τελευταίας ημέρας των μεταγραφών, των πολύπειρων Palacios και Crouch από την Τottenham αλλά και του νεαρού επιθετικού, Jerome, πιστεύω πως θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Ελπίζουμε πως, από ομάδα ''ξυλοκόπων'' που τη χαρακτηρίζαμε όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Premier League, θα μας παρουσιάσει παραγωγικό ποδόσφαιρο φέτος! Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές ξεκίνησε δυνατά (5 βαθμοί, ισοπαλία με Chelsea), έστω κι αν οι εμφανίσεις της δεν ήταν εντυπωσιακές. Μεγάλο ερωτηματικό για την απόδοσή της στο εγχώριο πρωτάθλημα είναι η ταυτόχρονη συμμετοχή και σε ευρωπαϊκό τουρνουά (Europa League). Καλό θα είναι, για τους παίχτες του στοιχήματος, να είναι πολύ προσεκτικοί στα παιχνίδια της πριν και μετά τις ευρωπαϊκές βραδιές της, μιας και δεν την έχουμε ξαναδεί σε τέτοιες συνθήκες!

Η Sunderland είναι μια ομάδα που η πορεία της την τελευταία τριετία χαρακτηρίζεται σταθερά ανοδική. Και σε αυτή την περίπτωση, το συστατικό της επιτυχίας είναι ο προπονητής της, Steve Bruce (θρύλος της Manchester United). Κάθε χρόνο ανεβαίνει 3 θέσεις (από τη 16η στη 10η). Πέρυσι, μας μπέρδεψε αρκετά! Έκανε εκπληκτικό πρώτο γύρο, τερματίζοντας 6η και καταφέρνοντας να μη χάσει από καμία από τα 6 πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογίας, αλλά ο δεύτερος γύρος ήταν για κλάμματα! Η πώληση του Bent οδήγησε σε δυσαναπλήρωτο επιθετικό κενό και έτσι η Sunderland τερμάτισε 10η, με μόνο 10 βαθμούς στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Η σχέση του Steve Bruce με τη Manchester United φαίνεται να βαίνει προς το καλό της ομάδας, αφού κοντά στους Cambell και Richardson (που έχουν θητεύσει στη Man. United) προστέθηκαν φέτος οι έμπειροι, και πρωταθλητές, O’Shea και Brown. Το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας είναι εμφανές τις 3 πρώτες αγωνιστικές (μόλις δύο βαθμοί), αλλά ο Bendtner που ήρθε δανεικός από την Arsenal, λογικά θα βοηθήσει στο σκοράρισμα καθώς και στην απελευθέρωση του Asamoah Gyan και την ταχύτερη προσαρμογή του πιτσιρικά Wickham, ενός πολλά υποσχόμενου Άγγλου επιθετικού. Οι πολλές φετινές μεταγραφές ίσως ταράξουν για λίγο την ομοιογένεια της ομάδας, αλλά η ποιότητά τους θα βοήθήσει να βρουν τα πατήματα τους.Πιστεύω πως, τελικά, θα δείξει ότι μπορεί να πάει παραπάνω από την περυσινή 10η θέση.

Για το τέλος, αφήνω μια ομάδα- ερωτηματικό. Αυτή είναι η West Bromwich Albion. Δεν έχει πάρει βαθμό έως τώρα, οι εμφανίσεις της όμως ήταν πολύ καλές. Ήττες με 2-1 από Manchester United και Chelsea, ενώ μπορούσε να πετύχει κάτι καλύτερο, και 0-1 από τη Stoke στο τελευταίο λεπτό, σε ένα ματς που άξιζε τη νίκη. Φαίνεται να έιναι σφιχτή ομάδα, αλλά δεν έχει δείξει επιθετικές αρετές κι αυτό είναι το σημείο που με προβληματίζει. Στα θετικά της, η παρουσία του πρώην προπονητή της Liverpool, Roy Hogdson, ο οποίος κατάφερε πέρυσι να οδηγήσει την ομάδα στην παραμονή της στην Premiership. Έχει τις προϋποθέσεις να πετύχει κάτι καλύτερο από την περυσινή 11η θέση, αλλά δεν της δίνω τις ίδιες πιθανότητες με Stoke και Sunderland.

Θα κλείσω με τον τίτλο της ανάρτησης. Κι όμως, μπορούν να κάνουν την έκπληξη στη φετινή Premier League. Θα τις παρατηρήσουμε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έχουν κάνει καλή δουλειά και αξίζουν τόσο την προσοχή μας, όσο και την διάκριση..

Υ.Γ. Αν πιστεύετε πως κάποια άλλη ομάδα αξίζει να προσεχθεί ή διαφωνείτε με τα παράπανω, θα χαρώ πολύ να κουβεντιάσουμε. Θα ήθελα πολύ να μαθω και τις δικές απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Καλή σας μέρα! 

10 σχόλια:

The Catalan είπε...

Καλησπερα και πάλι απο τον,ελπιζω οχι μοναδικο,φιλαθλο της Sunderland στην Ελλαδα!Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου Jim και θα επαυξήσω κιόλας,αλλα δυστυχώς απ'οτι φαίνεται η ομάδα επαθε και δεν έμαθε ακομα!Πέρυσι με ένα καλό ρόστερ στρωμένο είχαμε μείνει στην 6η θέση στον πρωτο γύρο και δε μας κουναγε τιποτα.Κι εκεί που περιμένεις ενίσχυση της ομάδας για να αντέξει τα υπόλοιπα 20 παιχνίδια και να διεκδικήσει μια αξιολογότατη θέση στην πρώτη 8άδα,καθώς δεν υπήρχε κανένα βάθος στον πάγκο,όχι απλά δεν ενισχύθηκε αλλα αποδυναμώθηκε κιόλας με την φυγή του Bent.Μια απώλεια που δεν αναπληρώθηκε ούτε καν ποσοτικά με αποτέλεσμα ένα πολύ άσχημο δεύτερο γύριο που μας ξαναπήγε προς τις κάτω θέσεις του πίνακα.Και συνεχίζω λέγοντας οτι δεν έμαθε γιατι αυτό δείχνουν οι φετινές κινήσεις.Εκμεταλλευόμενοι τις καλές σχέσεις Bruce-Man.Utd η αμάδα ενισχύθηκε σημαντικά σε καίριες αμυντικές θέσεις ενω η παρουσια του Larsson έως τώρα στο κέντρο δικαιώνει τον Βενγκέρ που τον ήθελε στην Αρσεναλ.Και ενώ έως εδώ όλα δείχνουν καλα με την ομάδα να αποκτάει περισσότερες λύσεις σε αρκετές θέσεις,το μόνο που χρειαζόταν είναι έναν επιθετικό φονιά.Έναν,όχι παραπάνω!Σε 4 ματς μέχρι στιγμής υπάρχει ο τραγικός απολογισμός του 1 γκολ και των πραγματικά πάρα πολλών χαμένων τετ α τετ!Ο Ασαμοα βοηθάει κυρίως με την ταχύτητα και την διεισδυτικότητά του,δεν είναι γκολτζης ο άνθρωπος.Ο Γουίκαμ πολυ καλό ταλέντο,αλλα θέλει δουλειά ακόμα.Ας ελπίσουμε να πιάσει τουλάχιστον ο πολυ καλός επιθετικός Bendtner για να παρει και τα πάνω της η ομάδα ,κυρίως στον πρώτο γύρο που έχει τα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια στην έδρα της.

Υ.Γ.:Κυκλοφορόυν φήμες τις τελευταίες μέρες για πώληση του Ασαμοα στην Γαλατασαραι.Θα είναι πραγματικά κρίμα η ομάδα να κάνει άλλη μια αυτοκαταστροφική κίνηση.Έτσι θα δείξει ότι είναι συμβιβασμένη με την μετριότητα και είναι άδικο τη στιγμή που έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες.Γιατι πραγματικά το σύνολο της ομάδας είναι για περισσότερα απο την 10η θέση.

Υ.Γ.2 If you hate Newcastle clap your hands!

Unknown είπε...

Καταλανέ, είσαι ο μοναδικός οπαδός της Sunderland που γνωρίζω, αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες οπαδοί της!
Όσον αφορά την περυσινή αποδυνάμωση, δεν μπορώ να κατηγορήσω τη διοίκηση στο θέμα Bent, μιας και ο παίχτης ζήτησε εγγράφως μεταγραφή, ενώ και τα χρήματα που πήρε η ομάδα σου ήταν αρκετά (λίγο περισσότερο από 20εκ. ευρώ, με προοπτική να αυξηθούν υπό όρους). Επίσης, σταθήκατε άτυχοι και με τον τραυματισμό του Welbeck, πέρυσι το Γενάρη, ο οποίος ήταν μια αξιόπιστη λύση.
Δε νομίζω ότι οι υπεύθυνοι της ομάδας θέλουν να παραμείνεται σε μέτριες πτήσεις. Κοιτάνε την έξοδο στην Ευρώπη, απλά μου δίνουν την αίσθηση ότι θέλουν να βαδίζουν στα σίγουρα. Δίνουν χώρο και χρόνο στον προπονητή και προσπαθούν να κάνουν συμφέρουσες πωλήσεις, για να τον ενισχύσουν οικονομικά (Henderson- περίπου 20εκ. λίρες, Bent- 18, Jones- 8). Οι νέες μεταγραφές δε δημιουργούν χρέη στην ομάδα, αφού γίνονται με χρήματα από πωλήσεις.
Ωστόσο, αν και το καλοκαίρι "ψωνίσατε" εμπειρία, η απουσία επιθετικού περιοχής ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή στα πρώτα παιχνίδια. Πιστεύω πως ο Bendtner θα καλύψει αυτό το κενό και θα δώσει τον απαραίτητο χώρο στους -αναμφίβολα- ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς της ομάδας σου.

Υ.Γ. Ο Asamoah Gyan παρέμεινε. Μπορείς να ελπίζεις σε μια πολύ καλή συνεργασία του με τον Bendtner και -γιατί όχι;- να ονειρεύεσαι επανάληψη του περσινού σας ξεκινήματος!

Unknown είπε...

Φίλε “Καταλανέ” στην Ισπανία πια ομάδα υποστηρίζεις ???
Δεν ξέρω τι να περιμένω μετά την Αγγλική σου προτίμηση… ;-)

Αν και δεν τη γνωρίζω όσο εσύ την Αγγλία φίλε Jim, πιστεύω ότι μετά την 7άδα (αν βάλω μέσα και την Έβερτον) τα πράγματα είναι πολύ θολά… μεγάλος ανταγωνισμός…
Για την 8η θέση εμένα μου φαίνεται ικανή και η Αστον Βίλα εκτός από αυτές που αναφέρεις, πως τι βλέπεις ?
Πέρσι δεν πήγε πολύ καλά, αλλά μου αρέσει αυτή η ομάδα από τότε που πήγα και την είδα με την Τσέλσι…

birdy είπε...

Φίλε Καταλανέ στην Ισπανία μάλλον θα τα βρούμε, αλλά στην Αγγλία όχι, καθώς μετά την μεγάλη Λίβερπουλ, η Νιούκαστλ μάλλον κερδίζει την προτίμηση μου ενώ είναι γνωστή η κόντρα με την γειτονική Σάντερλαντ. την οποία επισκέφτηκα πέρσι σε αγώνα Κυπέλου.Πολλές οι αλλαγές από την ομάδα που είδα εγώ και ο χρόνος θα κρίνει αν είναι προς το καλύτερο ή όχι.Πάντα με διάθεση φιλικής καζούρας νομίζω ότι το Σάντερλαντ-Νιούκαστλ ήρθε διπλό?

The Catalan είπε...

@Jim: Αγαπητε Jim απλα νομίζω ότι η ανάγκη απόκτησης επιθετικού ήταν εξοφθαλμη για την ομάδα και δόξα τον Θεο οπως λες κι εσυ,η ομάδα χρήματα για μεταγραφές είχε.Απλα να τα αξιοποιήσει έπρεπε.Kαλός και άξιος o Δανός,αλλα δε νομίζω οτι χρειαζόταν η τελευταια μέρα των μεταγραφών για να αποκτηθεί ένας επιθετικός δανεικός.Κι εγώ ελπίζω σε καλή συνέχεια γιατι υπάρχουν αρκετά θεωρητικά εύκολα παιχνίδια εντός έδρας στον πρωτο γύρο που προσφέρονται για αρκετούς βαθμούς.

@birdy : Το Σάντερλαντ Νιουκαστλ όντως ήρθε διπλό και χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ,η Νιουκαστλ είχε κάνει 1,5 ευκαιρία και ο Ασαμόα μόνος πρεπει να είχε χάσει καμια 4-5 τετ α τετ..Όποιος είχε δει το παιχνίδι νομίζω θα ξέρει οτι όταν λέω ότι το παιχνίδι παιζόταν στο 1/4 του γηπέδου,δεν είμαι καθόλου υπερβολικός.Δεν πειράζει όμως..8 νικές είναι ακόμα για να γράψει η ιστόρια τη μεγαλύτερη ομάδα της περιοχής..

Υ.Γ.:Νομίζω ότι τα καταλανικά μου αισθήματα προμηνυαν για την προτίμησή μου στην Αγγλία.Πολλά τα κοινά και των δύο ομάδων,και κυρίως τα πάνδεινα που έχουν τραβήξει οι δημοκρατικοί κάτοικοι των 2 περιοχών(Καταλονια και Sunderland) από τους αντίστοιχους βασιλιάδες και δικτάτορες στις αντίστοιχες εποχές(Franco και Charles).Ευτυχώς Καταλανοί και Κοινοβουλευτικοί του Sunderland εχουν δικαιωθείιστορικά

Unknown είπε...

@betonias: Η Aston Villa δεν είναι ίδια με την ομάδα που την τριετία '08-'10 τερμάτιζε σταθερά 6η, έχοντας τον Martin O'Neill στον πάγκο. Είναι μεγάλο ερωτηματικό φέτος. Πήρε νέο προπονητή, τον McLeish από τη μισητή αντίπαλο Birmingham και σίγουρα το καλοκαίρι ξεκίνησε αισιόδοξα. Μπορεί η Birmingham να έπεσε κατηγορία, κατάφερε, όμως να πανηγυρίσει την κατάκτηση του League Cup, που της δίνει το δικαίωμα για συμμετοχή στο Europa League. Η συνέχεια ήταν περίεργη. Έκλεισε καλούς παίχτες (ακριβότερη μεταγραφή ο N'Zogbia), αλλά πούλησε κάποιους πολύ σημαντικούς, όπως ο Downing (Liverpool), Young (Manchester United), αλλά και Makoun (Ολυμπιακός), ο οποίος δεν έπεισε εώς τώρα, αλλά φεύγει τη στιγμή που το κέντρο έχει ήδη αποδυναμωθεί. Δυνατή της γραμμή είναι η επιθετική (Bent, Agbolanhor, αλλά και Heskey). Εως τώρα δείχνει δεμένη ομάδα, έχει 5 βαθμούς, αλλά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα.

Όσο για τη, δική μου γειτόνισσα, Έβερτον, θα έλεγα να μην τη θεωρείς δεδομένη για την 7η θέση. Ο Moyes (προπονητής) είναι πανέξυπνος και όλα αυτά τα χρόνια κατόρθωνε να κρατάει την ομάδα σε τροχιά Ευρώπης, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλούς και μακρόχρονους τραυματισμούς πρωτοκλασάτων παιχτών. Φέτος όμως; Τα οικονομικά προβλήματα είναι δεδομένα, η ομάδα δεν ξόδεψε τίποτα στις μεταγραφές (πήρε ελεύθερο τον Drenthe από τη Real Madrid), ενω έχασε δύο σημαντικά στελέχη, τους Arteta και Beckford. Ο δείκτης δυσκολίας αυξάνεται, φέτος, για τον Moyes. Χάρη στην εξυπνάδα του και την αντίληψη του για το πρωτάθλημα, πιστεύω ότι θα το παλέψει πάλι μέχρι τέλους. Για τους λάτρεις του στοιχήματος, θα σας συνιστούσα να την αφήσετε για την ώρα έξω από τις επιλογές σας, μιας και πιστεύω ότι θα έχει αλλοπρόσαλλα αποτελέσματα!

Unknown είπε...

@birdy: Μακάρι να συνεχίσει να ανεβαίνει η Newcastle. Έλειψε από το προπέρσινο πρωτάθλημα και είναι μια παραδοσιακή δύναμη. Δε λέω άλλα, γιατί ποιος είδε τον Καταλανό και δεν το φοβήθηκε!

@we want a catalan state: Πράγματι, είναι απορίας άξιο πως δεν κινηθήκατε πιο νωρίς για επιθετικό, τη στιγμή που το πρόβλημα ήταν εμφανές. θα υποστηρίξω ότι, το τεχνικό team γνωρίζει καλύτερα.
Επίσης, πάλι μου δίνεις καλή πάσα για νέα ανάρτηση. Ποδόσφαιρο και πολιτική, στην Αγγλία φυσικά. Θα το ψάξω και θα το δούμε για κάποια στιγμή στο μέλλον.

The Catalan είπε...

Οχι Jim,δε θα πω τιποτα.Οντως χρειαζεται και η Newcastle στο πρωταθλημα,κυρίως βέβαια για να έχουμε έναν εκτός έδρας αγώνα στα 10χλμ,γιατί οι άλλοι πέφτουν λίγο μακριά,είναι και απομονωμένο το λιμάνι!Κατα τ'άλλα συμφωνώ απόλυτα ότι O'Neil και Moyes συγκαταλέγονται στους κορυφαίους στο νησί,ίσως και στην 5άδα των κορυφαίων,και ότι δύσκολα θα δούμε τις ομάδες τους εκτός 10αδας.

charalampos είπε...

Παιδιά μπράβο! Όχι απλά "ρούφηξα" το άρθρο αλλά και τα εύστοχα σχόλια σας! Το άρθρο είναι εξαιρετικό και respect στον Jim! Καταλανέ....απλά σε ευχαριστούμε!!! Ήσουν το αλάτι της ¨κουβέντας¨.

Unknown είπε...

Χαράλαμπε σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Πράγματι, τα σχόλια είναι αυτά που δίνουν νέο ενδιαφέρον στην κάθε ανάρτηση. Και θα συμφωνήσω με κάτι που έγραψες παλιότερα, πως τα σχόλια είναι η χαρά του blogger.

Σε σχέση με τον Καταλανό, τον θερμοπαρακαλώ να σχολιάζει πάντα, καθώς δίνει νέες διαστάσεις στην κουβέντα. Άσε που αρχίζω να πιστεύω ότι, αν συνεχίσει έτσι, θα θέλουν όλοι να διαβάσουν αυτόν περισσότερο και όχι τις αναρτήσεις!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India